Deze processen maken de perfecte koffieboon

Of je nu een café-eigenaar bent of gewoon geweldige bonen wilt voor thuis of op je bedrijf; elke echte koffieliefhebber zal weten dat er een groot verschil is tussen een gemiddelde kop koffie en de perfécte kop koffie. Dit brengt ons bij de eeuwenoude vraag: Wat maakt een een geweldige koffieboon? Wij hebben de belangrijkste factoren voor je opgesomd.

De oorsprong van koffieboon

De oorsprong van de boon, ofwel; waar je koffiebonen oorspronkelijk worden verbouwd. De smaak van de bonen wordt door alles beïnvloed; van de hoogte waarop ze worden verbouwd tot het lokale klimaat tijdens het groeiseizoen. Douwe Egberts koffie is bijvoorbeeld al niet te vergelijken met de koffie van Lavazza.

Doorgaans zijn koffiebonen die op grotere hoogte worden geteeld van betere kwaliteit, omdat ze minder snel worden aangetast door overmatige hitte en ze in een langzamer tempo groeien. Hierdoor zullen dichtere structuren en meer delicate smaaktonen ontstaan. Koffiebonen die langzaam groeien bij een ideale temperatuur, zijn beter bestand tegen de hitte die ze tijdens het daaropvolgende teeltproces zullen tegenkomen. 

Het oogstproces

Een feit dat veel mensen niet weten, is dat koffiebonen in feite de zaden zijn van de koffieplant of koffiekers. Koffiekersen lijken op het rode fruit waar we allemaal zo bekend mee zijn. Als deze planten vol en dik zijn, is het voor de koffieboer het juiste moment om ze te plukken. Oogstmethoden kunnen machinaal of met de hand worden gedaan, maar altijd met de meest zorgvuldige en selectieve methoden die resulteren in bonen van hogere kwaliteit en minder verspilling. Als ze te vroeg of te laat worden geplukt, heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit van de geproduceerde bonen.

Roosteren

De laatste stap die een enorme impact kan hebben op het eindresultaat van de koffieboon is het brandproces. Het proces, of het eindproduct ervan, is nooit hetzelfde aangezien de koffie-gewassen nooit gelijk zijn. De dichtheid tussen de bonen verschilt, het vochtgehalte verschilt en natuurlijk zal de brander verschillende dingen doen op verschillende dagen. Roosteren in het holst van de winter, in tegenstelling tot 43 graden in de zomer, zorgt bijvoorbeeld al voor allerlei uitdagingen. Het roostproces is dus uiteindelijk afhankelijk van een vleugje kunst en een enorme klodder wetenschap. 

Meer informatie over koffie en koffiebonen? Neem dan eens een kijkje op cafedujour.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *