Geen categorie

Kruiden en specerijen: Wat kun je ermee?

Veel mensen zijn het gewend om te koken met kant en klare pakjes en zakjes. Dit vinden ze prettig omdat het een gerecht een lekkere smaak geeft en omdat het heel makkelijk is. Koken met kruiden en specerijen die je zelf mixt is echter veel gezonder, want zo heb je controle over wat je in je eten stopt. Wist je dat al die kant en klare pakjes en zakjes doorgaans veel zout en suiker bevatten? Het is niet voor niets dat het eten zo lekker smaakt, maar dit heeft vaak weinig te maken met de kruiden en specerijen die zo’n pakje bevat.

Zelf je eten leren kruiden met specerijen

Als je graag wilt leren hoe je zelf kruiden en specerijen kunt gebruiken om je eten op smaak te brengen dan kun je het beste om te beginnen gebruik maken van recepten. Deze vind je in kookboeken en online, zowel gratis als betaald. In recepten staat welke kruiden je nodig hebt en hoeveel. Als je een poosje op deze manier kookt en gebruik maakt van recepten, dan leer je vanzelf zelf de verhoudingen kennen. Op een gegeven moment weet je welk effect een bepaalde kruidenmix heeft, en kun je deze ook zelf gaan toevoegen aan recepten om te experimenteren.

De meest gebruikte kruiden en specerijen

 Ben je benieuwd welke soorten het meest worden gebruikt? Lees dan snel verder. We hebben een overzicht samengesteld van de meest gebruikte kruiden en specerijen, hoe ze smaken en waar je ze voor kunt gebruiken. Te beginnen met peterselie, wat een beetje peperachtig, maar heel fris smaakt. Het is lekker door kruidenboter en doet het goed in stoofschotels met vlees of een aardappelsalade. Het is goed te combineren met bieslook, wat ontzettend veelzijdig is. Bieslook zou een plek in elk keukenkastje moeten. Diens zachte ui-achtige smaak doet het goed in sauzen en eiersalade, maar ook in marinades voor vlees, of samen met dille voor zalm.

Wat kun je allemaal met munt en basilicum?

Een van de meest bekende in de categorie kruiden en specerijen is natuurlijk munt. De meeste mensen denken bij het zien van munt direct aan verse thee, maar je kunt het ook in gerechten verwerken. Dit zijn voornamelijk zoete gerechten, oftewel toetjes. Munt smaakt lekker in combinatie met ijs en kwark, waar het voor een frisse en verrassende smaaksensatie zorgt. Basilicum is voornamelijk bekend door zijn toepassing in de mediterrane keuken. Het is heerlijk in pastasauzen en op pizza’s, maar ook lekker in een salade met tomaat en mozzarella, de zogeheten caprese.

Kook lekkerder en creatiever

Zelf je gerechten kruiden is niet alleen veel leuker, maar ook veel lekkerder. Je zult na een poosje oefenen merken dat je veel creatiever wordt in de keuken, en zelfs van de meest simpele gerechten of kliekjes iets lekkers kunt bereiden. Kruiden en specerijen koop je bovendien wat groter in dan de kant en klare pakjes en zakjes. Daardoor bespaar je uiteindelijk geld, want je hebt altijd alles al in huis om een gerecht zelf op smaak te brengen. Met en paar simpele ingrediënten kom je dan al een heel eind, en weet je altijd iets lekkers te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *