Waar komt jouw favoriete noot vandaan?

Op de zaterdagavond een lekker schaaltje pinda’s tijdens de film? Of toch lekker wat geroosterde macadamia noten op de zondagmiddag? Zo heeft ieder wel zijn voorkeur op het gebied van noten. Maar waar komen deze noten nou eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we de herkomst van jouw favoriete noot onderzoeken. 

Pinda’s 

Eigenlijk is een pinda geen noot, maar valt hij onder de peulvruchten. Echter wordt hij door veel consumenten wel gezien als noot. Daarom heb ik toch besloten om de pinda mee te nemen in deze lijst. Van oorsprong komt de pinda uit Zuid-Amerika, maar in de 16e eeuw is de plant door de Spanjaarden over de hele wereld verspreid. 

Cashewnoten 

De cashewnoot is onderdeel van de cashew appel. Deze noot wordt voornamelijk geteeld in Vietnam, India en Afrika. De noot groeit aan de kasjoeboom en bevat veel ijzer en eiwit. De cashewnoot is onbewerkt al erg smakelijk, maar hij is ook erg lekker wanneer hij kort geroosterd of gebakken wordt. 

Hazelnoten

De hazelnoot komt van de hazelaar plant. Deze plant wordt voornamelijk in Turkije en Spanje gekweekt voor commerciële doeleinden. Ook in Nederland kan je de hazelnoot in het wild tegenkomen. Deze noot is wat kleiner dan de commerciële variant, maar zeker niet minder smakelijk. Naast Spanje en Turkije is de noot ook in italië’s noordelijke provincie Piemonte veel terug te zien in het landschap. Hier staan de fabrieken van de welbekende Ferrero Rocher en Kinder chocolaatjes. 

Amandelen 

Amandelen worden in veel soorten gerechten gebruikt. Zo zie je ze terug boven op verschillende koeken, maar worden ze ook met regelmaat gebruikt als schaafsel bij desserts. De amandelen vormen de zaden van de amandelboom. Het grootste gedeelte van deze noten komt uit Californië. Daarnaast komt een gedeelte van de Amandelen uit het Spaanse binnenland. Zo is de zoete variant van de amandel vooral erg lekker en gezond. 

Walnoten 

De walnoot is een noot die in vele gerechten gebruikt wordt. Deze noot vindt zijn oorsprong voornamelijk in de Verenigde Staten, Oost-Europa en Chili. Officieel valt de walnoot onder de steenvruchten, echter is hij in de volksmond toch één van de meest bekende noten. In de bloei wordt de noot omgeven door een harde dop en een dikke groene schil. Zo zijn de noten vaak verkrijgbaar met of zonder dop. Wanneer je de walnoot koopt met dop is het aan te raden om een notenkraker te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *